Low-Carbon Cementfabriek Nederland 

De grootschalige transitie naar een duurzame, circulaire bouwsector kan nu invulling krijgen door deelname in oprichting van een low-carbon cementfabriek naar het schaalbare concept van Hoffmann in Nederland. Deze productie-installatie, met een eveneens schaalbaar investeringsbereik, biedt grondstofleveranciers, betonproducenten en sector-stakeholders een unieke kans om actief bij te dragen aan CO₂-reductie en innovatie in de eigen sector.

Klik om het gesprek aan te gaan over  investeringsmogelijkheden

De Propositie

Het doel is om een deelneming in een eigen innovatieve productie-installatie te realiseren die 'decarbonated' cementen produceert met een aanzienlijk lagere CO₂-emissie, zonder in te leveren op hoogwaardige prestaties en met behoud van productie- en gebruiksgemak voor betonproducenten en haar afnemers. 

Investering in Waarde-ontwikkeling

Voor investeringen maken we gebruik van een participatiemodel. Hierdoor kunnen investeerders – van betonproducenten tot externe financiers – direct bijdragen, terwijl ze in ruil hiervoor een financieel en maatschappelijk rendement ontvangen. De belangrijkste punten van de propositie zijn als volgt:

  1. Kleine Tot Middelgrote Investeringen voor Betonproducenten: De gemiddelde betonproducent kan vermoedelijk nooit de hele investering opbrengen. Met het participatiemodel wordt de drempel laag gehouden, zodat ook kleinere spelers kunnen deelnemen en profiteren van schaalvoordelen en gezamenlijke inkoop van grondstoffen. Iedere deelnemer heeft zo een directe rol in de overgang naar een duurzame toekomst.

  2. Overheid en Subsidies: Om het ambitieuze doel van 100% circulaire en CO₂-neutrale productie te willen helpen realiseren, nodigen wij ook expliciet overheidsinstanties en subsidieverstrekkers uit om bij te dragen. Investeerders kunnen niet alleen financieel rendement behalen, maar ook voldoen aan duurzaamheidseisen en bijdragen aan de klimaatdoelen van hun eigen organisaties.

  3. Externe Financiers en Investeerders: Voor private investeerders en andere externe financiers biedt deze fabriek een kans om te investeren in een stabiel groeiende sector. De vraag naar low-carbon cement neemt exponentieel toe, zowel nationaal als internationaal. Dit biedt kans op een aantrekkelijke Return on Investment (ROI) en een bijdrage aan een toekomstbestendige industrie.

Motivatie

  • Toenemende Vraag naar Duurzaam Cement: De markt voor duurzame bouwmaterialen groeit sterk. Investeren betekent deelnemen in groeipotentie en maatschappelijke waarde.
  • Betrokkenheid bij een Circulaire Toekomst: Deze fabriek staat voor de circulaire economie en het verlagen van de CO₂-voetafdruk. Met deze investering draagt u direct bij aan de doelstellingen van Nederland om tegen 2050 een volledig circulaire economie te hebben.

  • Risicospreiding en Certificaten: Door het participatiemodel kan u een gecontroleerd, relatief laag risiconiveau aanhouden en toch profiteren van een stabiele, langdurige investering in een groeiende markt.

  • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO): Een investering als deze helpt bedrijven aan te tonen dat ze pro-actief  voldoen aan hun MVO-doelen en zich positioneren als pro-actieve koploper in duurzaamheid.

Project Planning en Tijdslijn

De productie-installatie zal naar verwachting in 2026 operationeel kunnen zijn, met een verwachte productiecapaciteit die voldoet aan de vraag van betonproducenten in Nederland. Het project kent verschillende fases, waarin investeerders betrokken worden via onder andere updates, bijeenkomsten en rapportages.

Waarom ?

  1. Expertise De aanwezige ervaring en expertise in bindmiddelchemie in een veelheid aan grondstoftypen om te komen tot robuuste 'decarbonated cementen', gecombineerd met de unieke eisen en ervaring van de Nederlandse markt, kan zorgen voor een krachtige synergie. Het doel is om strategische partners te worden in het verduurzamen van de bouwsector in Nederland.
  2. Schaalbaarheid en Innovatie Met de focus op duurzaamheid en circulaire economieprincipes kan het bindmiddelsysteem als product de basis vormen voor baanbrekende projecten. De producenten in ons consortium zijn bereid om innovaties zoals gerecyclede grondstoffen en geavanceerde productiemethoden te integreren om aan de marktvraag te voldoen.
  3. De Nederlandse markt als model voor Europa: Nederland kan dienen als een kopieerbaar concept voor uitbreiding naar andere Europese markten. Gezien de leidende rol van Nederland op het gebied van duurzaamheid en de focus op het verminderen van de CO₂-voetafdruk in de bouw, kan succes hier deuren openen naar andere landen waar laag-koolstof cement in grote vraag zal zijn.

  4. Afstemmen op Nederlandse Voorkeuren: Nederlandse aannemers en bouwers hechten veel waarde aan flexibiliteit en keuzevrijheid in materialen. Het is belangrijk dat de laag-koolstof cementoplossing de mogelijkheid biedt om het product aan te passen aan de lokale behoeften, terwijl het kernvoordeel van koolstofreductie behouden blijft. Dit zal zorgen voor een soepelere overgang en bredere acceptatie bij de producenten.

  5. Toewijding aan Training en Integratie: Betonproducenten en aannemers worden getraind om de overstap naar LowCarbonCementen  soepel te laten verlopen. Dit wordt door Jos Kronemeijer verzorgt zodat Nederlandse bedrijven goed voorbereid zijn om met het product te werken.

  6. Gedeeld Succes: Voor deelnemers betekent dit groeipotentieel op de lange termijn èn de kans een geavanceerd, duurzaam product aan te bieden dat gebruik van grondstoffen van eigen bodem nastreeft wat voldoet aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke oplossingen.